Halloween party ideas 2015


RTS pod kontrolom vladajuće strukture?

Vlada Srbije namjerava ukinuti obavazu plaćanja pretplate zaRadio-televiziju Srbije. Ukoliko dođe do ukidanja ove obaveze, Srbija bi onda trebala snositi troškove finansiranja RTS-a iz budžeta čime bi ovaj medij izgubio nezavisnost. Na taj bi se način RTS stavio pod kontrolu vladajuće strukture.

Izvor lista Danas, izjavio je da troškovi Javnog servisa Srbije iznose oko 80 miliona eura godišnje od čega se 40 do 50miliona eura obezbijedi upravo putem pretplate. Od prikupljenih sredstava, inače, polovina ide državi za poreze i dažbine.

"Ukoliko bi država ukinula pretplatu, onda bi morala da izdvoji 80 miliona eura iz budžeta, ali pitanje je da li bi mogla da obezbijedi taj novac. S druge strane, ni Evropi se to ne bi svidjelo, jer se insistira na tome da javni servisi budu nezavisni od finansiranja države", izjavio je izvor lista Danas blizak RTS-u. Procenat naplate pretplate najveći je u Beogradu i Novom Sadu, a u cijeloj Srbiji taj postotak iznosi oko 36%.

Ukoliko se ukine pretplata i uvede finansiranje iz budžeta, postoji mogućnost da se u tom slučaju ukine marketing na RTS-u, od kojeg se ostvaruje godišnje oko 22 miliona eura. Taj novac bi se prelio na komercijalne televizije, što znači da bi u narednih 10 godina oko 300 miliona eura otišlo u džepove vlasnika privatnih medija.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je da se sistem pretplate od kako su uvedeni javni servisi u Evropi i svijetu pokazao kao najbolji način finansiranja, jer je suština javnih servisa da budu pod kontrolom građana, a ne vlade i države

"Postoji jedan broj javnih servisa u kojima je ukinuta pretplata i finansiraju se iz budžeta, kao što je u Španiji i Bugarskoj, ali u Evropi to smatraju lošim primjerima funkcionisanja javnih servisa. Vlada, inače, ne može sopstvenom odlukom da ukine pretplatu, već se mora izmjeniti Zakon o radiodifuziji, koji to reguliše", kaže Veljanovski.

Goran Karadžić, zamjenik predsjednika Savjeta RRA, izjavio je da nije sporno što vlada želi ukinuti pretplatu za RTS ali samo ukoliko postoji novi način njegovog finansiranja.

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da se nikako ne bi smjelo dogoditi da javni servis, umjesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije. "Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbijedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Objavi komentar

Kiki

{picture#http://4.bp.blogspot.com/-nV6LK9TU8l0/UgJAISr4_TI/AAAAAAAAAjk/k-45Oanm8bY/s1600/man-of-steel.png} Admin Satelitski-Kljucevi

satelit74

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-N1aIPRVeooc/VquMMieRrFI/AAAAAAAAADs/6GlgvX0Ew-s/s119/avatar-4997.jpg} Autor of Satelitski-Kljucevi
Pokreće Blogger.