Halloween party ideas 2015

Novi Zakon o HRT protivan preporukama EK
Matica hrvatskih sindikata izrazila je zabrinutost novim Zakonom o HRT-u, u obliku u kojem je prihvaćen u Hrvatskom saboru te ga nazvala nedemokratskim i protivnim preporukama Evropske komisije.

"Iako pojedine odredbe Zakona mogu navesti na zaključak kako je Zakonodavac napokon voljan suočiti se s katastrofalnim stanjem na Prisavlju i uvesti red u nacionalnu televizijsku kuću, izglasani način izbora Glavnog ravnatelja nedvosmisleno odražava težnju vladajućih da uvedu kontrolu nad javnom televizijom, njenim programom i uređivačkom politikom te predstavlja udar na demokratske standarde društva", navodi Matica hrvatskih sindikata u saopštenju.

Također, Matica je podsjetila da nisu uvažene preporuke Evropske komisije o izboru Generalnog direktora kvalificiranom većinom svih zastupnika, čime je omogućeno da stranka na vlasti samostalno i bez potrebe za dogovorom s opozicijom postavi svog čovjeka na najodgovorniju i najuticajniju poziciju u hijerarhiji HRT-a.

"Također, pri imenovanju glavnih urednika novinarima i drugom kreativnom osoblju zaposlenom na HRT-u nije dopušten veto na njima neprihvatljive kandidate. Ukupno gledano, izmjene Zakona o HRT-u vode k autoritarnoj kontroli vladajuće politike nad informativnim prostorom, što je već uživo demonstrirao i ministar Mrsić u sinoćnjem nastupu u emisiji U krupnom planu, tijekom koje je nekoliko puta preuzimao voditeljsku ulogu i pokušavao dirigirati razgovorom. Stoga nam je teško povjerovati premijeru kada tvrdi da nema aspiracije za političkim utjecajem nad državnom televizijom", navodi se u saopštenju Matice hrvatskih sindikata.

Objavi komentar

Kiki

{picture#http://4.bp.blogspot.com/-nV6LK9TU8l0/UgJAISr4_TI/AAAAAAAAAjk/k-45Oanm8bY/s1600/man-of-steel.png} Admin Satelitski-Kljucevi

satelit74

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-N1aIPRVeooc/VquMMieRrFI/AAAAAAAAADs/6GlgvX0Ew-s/s119/avatar-4997.jpg} Autor of Satelitski-Kljucevi
Pokreće Blogger.