Halloween party ideas 2015

Ovog mjeseca napunit će se 50 godina od kako je NASA lansirala AT&T Telstar, prvi svjetski aktivni komunikacijski satelit. Lansiranje ovog satelita izvršeno je 10. jula 1962. godine, a satelit je prenosio prvo satelitsko televizijsko emitovanje što je bio prvi live televizijski signal poslan preko Atlantica.

Gledaoci u Francuskoj i Engleskoj vidjeli su predsjednika Kennedya koji je držao press konferenciju dok su gledaoci u Americi pratili francuskog glumca i pjevača Yvesa Montanda te smjenu straže u Buckinghamovoj palači. Do kraja 1962. godine gledaoci u 16 zemalaja mogli su gledati američke TV kanale.Telstar nije bio u geostacionarnoj orbiti tako da je veza između dva kontinenta bila moguća samo u određenom periodu dana.


Ideja je bila da se stvori mogućnost kontinuiranog kontakta preko Atlantskog okeana.Prvi komunikacijski satelit u historiji proizveo je Bell System u saradnji sa NASA-om. Također, jedna od zanimljivosti jeste i da je Telstar jedini satelit o kojem je napisana i pjesma. Napisao ju je i producirao Joe Meek, a otpjevala britnska grupa The Tornados.

Objavi komentar

Kiki

{picture#http://4.bp.blogspot.com/-nV6LK9TU8l0/UgJAISr4_TI/AAAAAAAAAjk/k-45Oanm8bY/s1600/man-of-steel.png} Admin Satelitski-Kljucevi

satelit74

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-N1aIPRVeooc/VquMMieRrFI/AAAAAAAAADs/6GlgvX0Ew-s/s119/avatar-4997.jpg} Autor of Satelitski-Kljucevi
Pokreće Blogger.