Halloween party ideas 2015




















Advokat Nebojša Anđelković tvrdi da je tjeranje građana Srbije da RTV pretplatu plaćaju preko računa za struju nezakonita, prenosi Kurir. Anđelković je izjavio da zbog ovoga treba pokrenuti inicijativu za utvrđivnaje zakonitosti ovog postupka RTS-a pred Ustavnim sudom."Takav princip naplate je jednostrano nametnulo rukovodstvo RTS-a. To što RTS prijeti da će plijeniti imovinu i vršiti naplatu prinudnim putem neutemeljeno je u zakonu. Oni ne bi smjeli da od građana naplaćuju naknadu, a kamoli da im plijene imovinu", tvrdi Anđelković.Anđelković također ističe da je sporno i to da li RTS ima pravo da se ponaša kao da je javni servis.

"Veliki broj građana je nezadovoljan zbog ogromnog broja reklama, zatim postojanja emisija van konteksta javnog servisa, a da ne govorim o reprizama. Da bi dobio status javnog servisa, on mora da ispunjava određene kriterijume, a to su objektivan informativni program, dječji program, odnosno edukativni, i kulturno-umjetnički program... Možda bi građani prihvatili neku drugu televizijsku stanicu za javni servis, jer se ne vidi razlika između nacionalnih emitera u Srbiji", naglašava Anđelković te dodaje da građani zbog svega toga treba da tuže RTS jer je sve što je urađeno nelegalno.Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević tvrdi da postoje dva ozbiljna razloga za pokretanje ustavnosti naplate RTV takse. Ivošević je za Kurir izjavio da je naplata RTV takse neustavna jer se njome krše članovi 21. i 58. Ustava Srbije.

"Član 58. Ustava jamči pravo na imovinu, koje ima temelj u svojini. Ustav kaže da svi građani mogu mirno da uživaju u svojim sredstvima, u koja spada i novac. Ako nam neko uzima novac bez osnova, onda narušava član 58. Ustava. Kad bih imao televizor i kad bih ga koristio i gledao RTS, onda bi postojao pravni osnov za naplatu, mada ni to nije sasvim pouzdano, jer oni nemaju evidenciju ko ima televizor, a ko nema. Drugo, ako imam otpor prema RTS-u i ne gledam njihove programe, zašto bih onda plaćao taj namet. Na meniju je more istih stvari i lično sam proklijao od repriza koje po 100 puta gledamo. Ako neko građane tjera da plaćaju nešto što ne gledaju, onda im nameće porez na dobit koju nemaju i tako narušava njihovo pravo na svojinu nad novcem", izjavio je Ivošević.

 Ivošević ističe da se druga nepravilnost odnosi na član 21. Ustava, koji u stavu 1. garantuje jednakost svih građana pred zakonom."Kako ćemo biti jednaki ako vi imate, a ja nemam televizor, a i vi i ja plaćamo RTV pretplatu. Smatram da građani treba da pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti naplate RTV pretplate. Postupak treba da pokrenu nadležni državni organi, a Ustavni sud će donijeti odluku o tom pitanju", kaže Ivošević.Zanimljivo da su kritike na račun RTS-a i naplate RTV takse iznijeli i pojedini političari koji također smatraju da taksu treba ukinuti te da su nezadovoljni programom koji nudi RTS.

Objavi komentar

Kiki

{picture#http://4.bp.blogspot.com/-nV6LK9TU8l0/UgJAISr4_TI/AAAAAAAAAjk/k-45Oanm8bY/s1600/man-of-steel.png} Admin Satelitski-Kljucevi

satelit74

{picture#https://1.bp.blogspot.com/-N1aIPRVeooc/VquMMieRrFI/AAAAAAAAADs/6GlgvX0Ew-s/s119/avatar-4997.jpg} Autor of Satelitski-Kljucevi
Pokreće Blogger.